Situácia vytopenej rodiny Hudákových v Kapušanoch je naďalej zlá

28.11.2004 Celý región

Maringotka na kolesách bude aj počas zimných mesiacov prechodným domovom rodiny Hudákových v Kapušanoch v okrese Prešov. Júlová povodeň im do základov zničil...
Maringotka na kolesách bude aj počas zimných mesiacov prechodným domovom rodiny Hudákových v Kapušanoch v okrese Prešov. Júlová povodeň im do základov zničila starý dom postavený z váľkov a hliny na začiatku rómskej osady a aj keď medzitým dostali pomoc, nepovažujú ju za dostatočnú.

Pani domu Alžbeta Hudáková 26. novembra situáciu päťčlennej rodiny, z ktorej len jeden pracuje, označila slovami \"taká kritická\". Starostom obce Kapušany zabezpečená maringotka je podľa nej v mizernom stave. \"Všade plátame diery, všetko, \" poznamenala. Ponuku ísť na zimu do jedného rekonštruovaného domu vo vlastníctve obce odmietajú. \"Jedna miestnosť i dve kumbalky, a čo - dám tam postele a variť kde budem? \" konštatovala Hudáková. Navyše na jar by museli priestory opustiť a vysťahovať sa naspäť do maringotky. \"Ta ja nebudem chodiť s malým deckom hore dole, \" povedala s plačom na krajíčku.
Štvorročný syn zababušený do vetrovky a s loptou pod pazuchou akurát prosíkal otca, aby si išiel s ním zahrať futbal na snehu. Z maringotky vyšiel aj dedo Kmec, otec pani Hudákovej, a len nad všetkým pokrčil plecami. Jeho dcéra vzala do lavóra vypraté šatstvo a odišla ho vyplákať do vane za plot. V maringotke majú elektrinu, ale nie je v nej voda, po pitnú musia chodiť s bandaskami možno aj pol kilometra.
Starosta Kapušian Ladislav Kokoška v reakcii uviedol, že objekt bývalého domu sociálnych služieb nie je opravený, ale Hudákovci podľa neho mohli tam zimu stráviť. Ak by privolili, vyriešila by sa za krátko aj absencia vykurovania v objekte.
Hudákovci dačo dostali od Červeného kríza, domáci pán bol aj medzi troma vybranými, ktorým poslanci za stranu Smer v zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dali po 15 tisíc korún.
Júlové záplavy postihli v Kapušanoch dovedna vyše 80 rodinných domov a išlo o jednu z najkritickejších povodňových situácií v celom kraji. Starosta konštatoval, že od PSK dostali v prepočte na jeden dom po 2800 korún. \"Viete, ľudia v obci sú všelijakí a niektorým sa nepáči, že Hudákovci, ktorí ani pred povodňou nemali poriadny dom, dostali až tak veľa, \" konštatoval.

(jj)
 

Vyberte región

mark